Mimarlar Odası Salihli Temsilciliği ve İnşaat Mühendisleri Odası Salihli Temsilciliği'nin beraber düzenlediği, Yüksek Mühendis Mimar Ali EKİNCİ ve Avukat Mustafa Onur İLHAN'ın konuşmacı olarak katıldığı “Şantiye Şefliğinde Mimar Ve Mühendislerin Yetki Ve Sorumlulukları” konulu seminerde edinmiş olduğumuz bilgiler doğrultusunda, “Şantiye Şefliği” görevini üstlenecek meslektaşlarımızın bilmeleri ve dikkat etmeleri gereken hususlar sıralanmıştır.
1. Şantiye şefi, yapı müteahhidi adına, yapım/yıkım işinin ruhsata ve ruhsat eki etüt ve projelere uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan inşaat ve iş organizasyonunu sağlamak, mevzuatın öngördüğü her türlü tedbiri almak, uygulamak ve uygulatmakla sorumludur.
2. Tam zamanlı çalışması ve tek bir şantiyede görev alması önerilmektedir.
3. İnşaatta oluşacak kazalarda müteahhit, şantiye şefi ve yapı denetim firması müteselsil sorumludur. Bu yüzden sorumlulardan biri tazminat bedelinin tamamını ödemekle sorumlu tutulabilir.
4. Yapılan herhangi bir uyumsuz işlem neticesinde şantiye şefinin, Türk Ceza Kanunu ve İmar Kanunu başta olmak üzere çeşitli kanunlar uyarınca cezai sorumluluğu bulunup, hapis cezası ve adli para cezalarıyla karşı karşıya kalmaktadır.
5. Şantiye şefliği görevinden doğacak maddi zararların karşılanmasında, yasal mirascılar da sorumludur.
6. Şantiye şefi, inşaat ve tesisat işlerinde ilgili mevzuatına uygun yetki belgeli usta çalıştırmak ve belgelerinin bir örneğini şantiye dosyasında bulundurmak zorundadır.
7. Şantiye şefi ilk yardım kurallarını bilmeli ve görev aldığı yapım/yıkım işinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemin alınmasını sağlamalıdır.
8. Müteahhit ile yapacağı sözleşme, tarafların tebligata elverişli elektronik adresleri ile cep telefonu numaralarını içermelidir.
9. Şantiye şefi, inşaatta herhangi bir imalata başlamadan en az bir gün önce, yapılacak imalatı yapı denetim firmasına ve ya fenni mesullere haber vermek zorundadır.
10. Görevinden istifa ettiği takdirde, seviye tesbiti yapmalıdır. Aksi takdirde, istifa sürecinden sonra ki hatalardan da sorumlu olabilmektedir.
11. Şantiye defteri, şantiye şefi tarafından düzenli olarak tutulmalıdır. (Bu defter olabilecek olumsuz durumlar karşısında şantiye şefine, özellikle mahkeme süreçlerinde, yardımcı olmaktadır)
12. Tesbit ettiği hatalı uygulamayı, zaman kaybetmeden müteahhit, yapı denetim firması ve ilgili idareye, yazılı olarak, bildirmek zorundadır.
13. Yapım/yıkım işleri sebebiyle çevre yapılarda oluşan veya oluşması muhtemel hasarları
idaresine, meydana gelen iş kazalarını da İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda öngörüldüğü
şekilde ilgili mercilere derhal bildirmek zorundadır.
14. Şantiye şefleri İş Güvenliği Firması ile sözleşme imzalamayan şantiyelerde görev
almamalıdır.